Skip to content

nieuws

Impressie van bijeenkomst TL-specifiek op 12 oktober 2021 in de Rijnmond MakerSpace van Vakcollege Rijnmond Katwijk aan Zee

Thema’s bijeenkomst:

  • De Rijnmond MakerSpace in Ons Platform
  • JetNet & TechNet: Aanbod en ambitie Onderwijs en bedrijfsleven

De bijeenkomsten van TL-Specifiek zijn dit cursusjaar gekoppeld aan de hotspot’s van de volgende scholen in de STO-regio Leiden, Duin en Bollenstreek zuid: Vakcollege Rijnmond Katwijk aan Zee, Teylingen College KTS Voorhout, Da Vinci College Lammenschans Leiden en Beroepscollege Leystede Boerhaavelaan Leiden.

Op deze plekken hebben de TL-scholen de mogelijkheid om zelf te ervaren wat de hotspots kunnen betekenen voor de Nieuwe leerweg met praktijkgerichte component. Hier kan worden nagedacht over een verdiepende invulling van praktijkgerichte programma’s op het gebied van Techniek en Technologie.

In de bijeenkomst van TL-Specifiek op 12 oktober 2021 waren wij te gast op Vakcollege Rijnmond in Katwijk aan Zee in ‘De Rijnmond MakerSpace’. Naast de presentatie van de hotspot waren ook Rian van Noord en Tirza de Jong van Jet-Net & TechNet aanwezig. Jet-Net & TechNet is een groot landelijk netwerk waarbinnen bedrijven en scholen samenwerken om jongeren in het onderwijs zelf de wereld van techniek te laten ervaren.

De Rijnmond MakerSpace in Ons Platform

Docenten Ivon Hensen en Ben Kunne zijn als docent verbonden aan Vakcollege Rijnmond en zijn het kloppend hart in de Makerspace. Zij gingen o.a. in op: Wat er te zien is in de hotspot, hoe Vakcollege Rijnmond zélf de hotspot benut in het onderwijsprogramma, wat de hotspot kan betekenen voor de verdiepende invulling van Techniek en Technologie voor het praktijkgericht programma op de AVO-scholen in Ons Platform en welke vormen van samenwerking er al zijn tussen de hotspot en andere scholen?

De faciliteiten in de Rijnmond Makerspace ademen een en al techniek en technologie uit. De veertien 3D printers, de robotarm en de lasersnijder springen direct in het oog. Ook wordt er al een afwisselend programma geboden op het gebied van Sign (belettering), 3D ontwerp tekenen, kleding bedrukken en programmeren van basis tot code programmeren.

Samenwerking met PO-scholen in de regio is opgestart en leerlingen van de AVO-school Pieter Groen volgen al een programma programmeren, robotica, 3D ontwerp/printen.

De Rijnmond Makerspace van Vakcollege Rijnmond wil uiteindelijk graag ook van betekenis zijn voor andere AVO-scholen in de regio. Directeur Erik Hazenoot heeft de TL-scholen uitgenodigd om hierover het gesprek met hem op te starten.

       

JetNet & TechNet: Aanbod en ambitie Onderwijs en bedrijfsleven

Tirza en Rian trapte af met het uitspreken van de gezamenlijke ambitie. Meer jongeren bewust laten kiezen voor een technische vervolgopleiding, zodat een antwoord kan worden gegeven op de uitdagingen van de toekomst. Jet-Net & TechNet beschikt over een groot netwerk van bedrijven en scholen. Van grote multinationals tot lokale mkb’ers. Van technische bedrijven tot bedrijven waar technische processen plaatsvinden. De urgentie van het vergroten van de instroom & doorstroom van leerlingen in de techniek en technologie werd onderbouwd met data. Jet-Net & TechNet biedt in het kader van LOB tal van mogelijkheden om leerlingen zowel in het PO als in het VO in contact te brengen met inspirerende opdrachten voor techniek en technologie. Mooi voorbeeld daarvan is ‘Expeditie 7 werelden van Techniek’. Een online platform met Techcheck, docentenhandleiding, video’s, meet & greets en doe-opdrachten. Om de samenwerking tussen school en bedrijf goed te laten verlopen heeft Jet-Net & TechNet een aantal routeplanners ontwikkeld met tips, tricks en linkjes. Via het Jet-Net & TechNet Loket valt regionaal te zoeken. Ideaal voor AVO-scholen die vaak nog niet over een uitgebreid netwerk van bedrijven beschikken.

Misschien ook interessant...

Back To Top